תיקון 190
תיקון 190 – כשהמדינה מתמרצת השקעה
זה קרה בשלהי מאי 2012.
פורסם תיקון 190 – והשאר היסטוריה, שכן אפשר התיקון להפוך את קופות הגמל לכלי חיסכון והשקעה אטרקטיבי מתמיד – שכן בעקבות התיקון, ניתן להתייחס לקופות, כמעין אפיק להגדלת רכיב הפנסיה, ההון – ואף שילוב ביניהם.
פחות מס מבעבר
בין שאר הדברים שתיקון 190 מאפשר הינם גם להפקיד סכום חד פעמי לקופת גמל, כלומר – לשים את הכסף שלנו בקופה וגם ליהנות מיתרונות הקופה, כפי שמתאפשרים כיום.
להלן 2 יתרונות:
- הקופה פטורה ממס. כך שמי שמפקיד עבורה כסף, יכול להעביר את היתרה הצבורה בקופה – בין אם מדובר בכל הסכום או בחלקו, לקופה משלמת קצבה (שזו קופה שניתן לקבל ממנה "הקצבות" חודשיות). הדבר למעשה מאפשר לעמיתים שמלאו להם 60 שנה, לקבל קצבה הצבורה בקופה, באופן מוכר ופטור ממס (לרבות הרווחים של הקופה).
- ניתן לבצע "משיכה הונית חד פעמית" – העמית החוסך, יכול לבקש לבצע משיכה שכזו – בין אם מדובר על ההון המלא הצבור בקופה, או חלקה – ובתנאי שהוא מעל ל-60 בגילו, וברשותו קצבה חודשית גבוהה באופן מספק, יופעל אירוע מס – כאשר המס המנוכה יהיה נא בשיעור של 15% על הרווח הנומינאלי. לשם השוואה, בעבר, 25% היה ניכוי המס על הרווח הריאלי
הורשה קלה ופשוטה מבעבר
נוסף על כך, כיום ניתן לבחור מוטבים שיירשו את הכספים שנצברו בקופה, שזה חידוש שמאפשר חופש בהורשת הכספים.
- קופת הגמל אינה נחשבת עיזבון – לכן ניתן למנות מוטבים לקופה, למקרה של ירושה. כמו גם, אין צורך בצוואה או בצו ירושה לאחר פטירת החוסך – כיוון שיש מוטבים. מה שיתבקש מהם, כדי לקבל את הכספים שבקופה – זה פשוט להציג תעודת פטירה, כמו גם למלא טפסים לבקשת המשיכה. ייתכן שזה כל שיתבקש.
- במידה והחוסך נפטר, לפני גיל 75 – תהא אפשרות למשוך את ההון הצבור בקופה, עבור המוטבים שיורשים אותה – מבלי להפעיל אירוע מס. כך יהיה ניתן לקבל את הכסף, במקרה זה, באופן נקי ממס. כאשר היה הנפטר מעל גיל 75, יופעלו אירועי מס בהתאם לתנאים בפקודות המס ובחוק.
תיקון 190 וחיסכון השקעתי
על כן, כפי שניתן לראות – תיקון 190, הופך את קופות הגמל, לכלי השקעה וחיסכון שנקרא קופת גמל להשקעה ומאפשר יותר חופש השקעתי. חלק מהדברים שתיקון 190 מאפשר, הם חיסכון משמעותי בעמלות, כמו גם שלל אירועי מס מיטיבים שונים.
לדוגמה, לא אמורים להיות דמי משמרת לבנק, עבור הקופה. לא אמורות להיות עמלות קנייה ומכירה, לא אמורות להיות עמלות מינימום, ולא אמורות להיות קרנות נאמנות יקרות בתוך התיק.
על כן – זה כבר מאפשר חיסכון נהדר. באשר לאירועי המס המיטיבים, נדמה שהמיסוי יכול להיות נמוך יותר מאשר בתיק השקעות "סטנדרטי", שכן המס הוא 15% מהרווח הנומינלי, במקום 25% מהרווח הריאלי, שבחלק מהשנים יכול להתבטא בחיסכון דיי משמעותי, לפחות אם מבינים מה זה אומר ונדמה שאכן כך הוא הדבר, כאשר משווים את הנתונים ובודקים באופן מקצועי, על כל פנים.
דוחים את המס למחר-כך
דבר נוסף שניתן להזכיר הוא אירוע דחיית המס. שכן, גם אם קופת הגמל התרחבה וצמחה ברווחיה, המס על כך יהיה נא רק ביום היציאה מהתכונית, לא בכל פעם שמוכרים איזו מנייה ומתקבל על כך רווח.
כך שהמס לא יורד משווי התיק, אלא ניתן לראות את הכספים שבמצב אחר אולי היו "הולכים לצרכי מס", ככאלו שנשארים בתיק ומאפשרים את המשך ההשקעה – כך שבמקום לתת את הכסף למס הכנסה, ניתן להמשיך ולהשתמש בו ולהשקיע עימו – כך שאפשר להמשיך ולייצר רווחים.
כיוון, שכאמור, אירוע המס מופעל, לפחות בחלק מהמקרים, בעת היציאה מהתכנית. נוסף על כך, דסקסנו – שניתן למעשה למשוך את הסכום האצור בקופה – כקצבה חודשית, ובמקרים מסוימים – גם לא לשלם על כך מס כלל.
על כן, בהינתן כל היתרונות שציינו וגם רבים אחרים שלא ציינו – ניתן לראות בתיקון 190 כתוספת מבורכת, שיכולה מאוד להנעים את פרוצדורת ההשקעה בקופות גמל מסוימות.
באם רוצים לקבל בהירות לגבי מהות התיקון וכיצד הוא צובע את תהליך ההשקעה בקופות הגמל – ניתן ליצור קשר עם משרדנו עוד היום, כדי לקבל ייעוץ בהתאמה אישית לצרכייך.