ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך – החופש שבמינוי מיקור חוץ
על ידי השימוש במסמך משפטי זה, שנקרא גם ייפוי כוח מתמשך – ניתן להגדיר מבחינה חוקית, מי ואיך – יהיה אחראי על הטיפול הפיזי, הסיעודי, באדם – כאשר לא יהיה במצב לטפל בעצמו – באם יהיה תחת השפעות מחלה פיזית כלשהי, כמו דמנציה, או פשוט חסר יכולת להביע את עצמו מסיבה כלשהי. זוהי דרך להעניק "הרשאות טיפול (ואף טיפוח)" "לגופים" מסוימים, בהמשך הדרך. כל אדם בגיר (מבחינה משפטית) יכול לנסח זאת, במידה והוא מבין את משמעות המסמך, והשלכותיו התוצאותיות.
למה בכלל להכין ייפוי כוח?
בעיקרון, הסיבה שנבחר להכין ייפוי כוח מתמשך, היא כדי לאפשר לאי אילו אנשים לקבל על עצמם את קבל ההחלטות, אנשים שאנחנו במקרה סומכים עליהם – בהמשך הדרך. זאת כיוון, שמי שעורך את ייפוי הכוח יכול לקבוע ואף באופן כללי, כי אותו אדם שנבחר לתפקד כאמון על האחריות שהופקדה בידיו – הוא המוסמך, והמוכר באופן חוקי ומשפטי – לקבל בזאת, החלטות משפטיות – בשמו של זה שערך את ייפוי הכוח המתמשך. כך שלמיופה הכוח, את הכוח, למעשה, להפעיל שיקול דעת לגבי החלטות עתידיות – או, שדווקא, אותו מיופה כוח – אמור לפעול על פי הנחיות מקדימות, שהן למעשה פירוט רצונו של האדם שערך את ייפוי הכוח, מלכתחילה. כך שמיופה הכוח יכול להחליט לפי שיקול דעתו, או/ו על בסיס הנחיות מקדימות, בשלל נושאים שהוכתבו בידי האדם שבחר לקבל עבורם תמיכה, כדרך ניסוח מסמך חוקי זה ובחירתו של אדם מסוים להיות נושא כוחו, בהמשך הדרך.
תחומי אחריות לדוגמה
ייפוי כוח מתמשך יכול לחפוף כל מיני נושאים – בין אם מדובר בעניינים אישיים, רפואיים – כמו גם בענייני רכוש, ואחרים. ייפוי כוח מתמשך, אמור להיות מאוד ספציפי – כך שהוא חל לתחומים שצוינו במיוחד. ניתן להביע אותו, לדוגמה, עבור תחומים של בריאות אישית, אך לא עבור טיפול ברכוש, וכיוצא בזה.
כאשר ייפוי הכוח מתעסק בעניינים אישיים המתייחסים לרווחתו של אדם – מדובר על נושאים של צרכים יומיומיים, למקום המגורים שלו, לענייניו הגופניים והבריאותיים, כמו גם הנפשיים והחברתיים. כאשר יש הבדלה, בין ענייני רפואה ולענייני בריאות – כל הפרטים אצל עורך דין שמתעסק בנושא, כמובן.
כאשר ייפוי כוח מתעסק בענייני רכוש – הכוונה היא לטיפול בכלל נכסיו, כספיו והתחייבותיו של אותו אדם – שכעת כמו יהיו אמונים בידי סמכותו ומשאביו של אדם אחר.
חלק מזכויותיו של מיפה הכוח
על מה אותו אדם, שעורך מלכתחילה את ייפוי הכוח המתמשך, יכול להחליט ולקבוע מיוזמתו?
- ראשית, עורך ייפוי הכוח – יכול לקבוע את סוג או זהות המטפל שהוא מעדיף, באשר לענייניו האישיים-רפואיים.
- שנית, העורך יכול להחליט כי מקום מגוריו בעתיד יהיו ביתו – ואם יהיה מעבר לסידור חוץ ביתי, הוא ייעשה בנסיבות מסוימות בלבד – במסגרת ענייניו האישיים.
- ניתן יהיה להנחות את מיופה הכוח, כיצד להשקיע את כספיו ובאיזו דרך – בעת הטיפול בעניינו החוקיים של עורך ייפוי הכוח, בין אם מדובר על השכרה או מכירת ביתו של העורך, ואי אילו עניינים שונים אחרים.
- ניתן להחליט על מספר מיופי כוח שונים לנושאים שונים – או לאחד את תחומי האחריות אצל אדם יחיד שיהיה אמון על כך. ובאם יש מחלוקת, או מקום לשיתוף פעולה – הנחיות לגבי אותו שיתוף פעולה, או בקשה לנפרדות בתחומי פעילותם – ומי, או מה – מספק את ההכרעה במקרה של מחלוקת.
- ניתן לבחור מיופי כוח "חליפיים", למקרה שאחד מהם לא ירצה לקבל את תפקידו – שכן זה תלוי בהסכמת כל הצדדים המעורבים, לקבלת האחריות והאמון בנושא.
- להגדיר "אנשים מיועדים", שעליהם, ביכולתם ובזכותם לקבל מידע ו/או דיווחים, מזה הממונה להיות מיופה הכוח – בין אם מדובר בהחלטות שקיבל או פעולות שביצע – כדי ליצור מעין מנגנון השגחה. ניתן להגדיר גם שהאפוטרופוס הכללי יפקח על מיופה הכוח.
להמשך השיח…
ובכן, תחום ייפוי הכוח המתמשך, יכול להיות מלא רבדים וניואנסים. מטרתנו הייתה לכסות אי אילו מידעים רלוונטיים, בכתבה קצרה זו – אך מילא, לא סיפקנו את כל הידע כולו באשר לתחום הידע. באם יש רצון להתייעץ ולגלות את הניואנסים בנוגע למצב הספציפי שלך, ניתן להשאיר פרטים ואף להתקשר – ולהיוועץ עם הצוות שלנו, להמשך התנהלות עתידית. תודה לך.