סקירה חודשית - אוגוסט 2024
המשקיעים מצפים להורדת ריבית בארה"ב; המדדים בתל אביב זינקו באוגוסט וסוגרים פערים מול המדדים בחו"ל
החודש האחרון התחיל שלילי מאוד ויצר בתחילתו תחושה של תיקון משמעותי שקרב ובא, ובסופו התמונה השתנתה. שלושת השבועות הראשונים של חודש אוגוסט בשווקים היו שליליים מאוד, תוך זינוק במדד הפחד המבטא את התנודתיות. בשבוע האחרון של אוגוסט זינקו המדדים לאור נתוני המאקרו שהצביעו כי הפדרל ריזרב יוריד את הריבית בספטמבר. כך הסתיים החודש עם תשואה חיובית. בשבועיים האחרונים, נתוני המאקרו בארה"ב החלו להצביע על התקררות והיחלשות בכלכלה האמריקאית, מעין אור ירוק להורדות ריבית בכלכלה הגדולה בעולם. המשקיעים מקווים שהורדות ריבית יקלו על החברות ויאפשרו להן בעתיד הרחוק יותר להגדיל את רווחיהן.
הבורסה בתל אביב צמצמה בחודש אוגוסט את פערי התשואה מול המדדים בארה"ב: מדד ת"א 35 עלה ב-4% ומדד ת"א 90 עלה ב-5%. בשוקי חו"ל, לעומת זאת, נרשמו עליות צנועות יותר בחודש החולף. בארה"ב מדד הדאו עלה ב-1.2%, מדד 500 P&S עלה ב-1.3% ומדד הנאסד"ק ירד בשיעור של 0.5%, וסימל את החודש החלש יותר שעבר על מניות הטכנולוגיה, שהתאפיין בעיקר בעליות משמעותיות יותר במניות התעשייה.
קופות הגמל וקרנות ההשתלמות ממשיכות שנה מצוינת
קרנות ההשתלמות וקופות הגמל, ממשיכות שנה נוספת רצופה של ביצועים מצוינים ומוכיחות שלא ניתן לתזמן את השוק. בשנה של מלחמה בישראל ותמחור שרבים הגדירו כיקר בשוק המניות האמריקאי, התשואות בבורסה בתל אביב ובמדדים בוול סטריט הן דו ספרתיות. כל זה מגיע אל חסכונות הציבור. מתחילת השנה הניבו המסלולים הכלליים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות תשואה של 6%-9%, בעוד המסלולים המנייתיים הניבו תשואה של 11.5%-15.5%. במקביל, התשואה במסלול פנסיה מקיפה לבני עד גיל 50 נעה בטווח של 8.5%-11%, מסלול שבו נמצא חלק גדול מהציבור.
עונת הדוחות בוול סטריט - אנבידיה פרסמה דוחות טובים, אבל בכל זאת אכזבה את המשקיעים
בימים האחרונים הציגה אינבידה, שקיבלה את הכינוי "המניה החשובה בעולם" ו-"מובילת מהפכת הבינה המלאכותית", את הדוחות לרבעון השני של השנה. הדוחות היו מעולים. ברבעון השני היא הציגה שיאי הכנסות שעמדו על כ-30 מיליארד דולר, עלייה של 15% מהרבעון הקודם וזינוק של 122% לעומת אשתקד ורווח נקי של 16.6 מיליארד דולר, גבוה מהערכות האנליסטים. גם ההכנסות שלה מ-Data Center שהגיעו ברבעון הנוכחי ל-26.3, רשמו עלייה של 16% לעומת הרבעון הראשון ועלייה של 154% לעומת שנה שעברה. כל אלה לא הצליחו למנוע את אכזבתם של המשקיעים, שציפו ככל הנראה ליותר, והעצימו את מגמת התיקון במנייה שאיבדה 22% מהשיא שרשמה בחודש יוני. האכזבה נובעת, בין היתר, בגלל החשש של המשקיעים מעיכוב באספקת שבבי Blackwell. לאחר שהחברה הודתה שנאלצה לבצע שינויים בייצור השבבים ולדחות את שחררום לרבעון ה-4 של השנה, חלק מהמשקיעים מטילים ספק האם באמת אינבידה תעמוד בלוח הזמנים שקבעה, שכן כל עיכוב נוסף עלול לפגוע בצמיחה ובשולי הרווח שלה. החברה הפכה לסמל ההשקעות בבינה מלאכותית, מאז השקת Chat GPT בנובמבר 2022, מאז עלה שווי השוק שלה ביותר מ-600% ומשקלה במדד 500 P&S עלה ל-6.7%, שני רק לחברת אפל.
הפדרל ריזרב צפוי להכריז כבר החודש על הורדת ריבית
בשווקים דרוכים לקראת ההכרזה המתקרבת של הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי האמריקאי, על הורדת ריבית, אחרי הצהרת הנגיד האמריקאי בכנס הכלכלי של הפד בג’קסון הול, במהלכו אמר כי "הגיע הזמן להתאים את המדיניות".
אם חוזרים לאחור, בשנת 2022 החל הפד ברצף של 10 העלאות ריבית, שסיימו תקופה ממושכת של ריבית אפסית שעמדה על 0%-0.25%. בשיאה הריבית הגיעה ל-5.5%, במטרה לבלום את האינפלציה הגבוהה בכלכלה האמריקאית, מה שהגדיל את עלויות גיוסי החוב של החברות והקטין את הרווחיות של חלק מהחברות. בחודשים האחרונים, האינפלציה בארה"ב הולכת ומתקררת, ועומדת נכון להיום על רמה של 2.89%. הורדת הריבית ההולכת ומתקרבת תתרחש, ככל הנראה, בישיבה הבאה של הפד, שתערך ב-19-18.9, ותהיה בשיעור של בין 0.25%-0.5%.
במקביל, מדד המחירים לצרכן (CPI) עלה ביולי ב-0.2% בניכוי עונתיות, ועלה ב-2.9% ב-12 החודשים האחרונים, וכן, מדד הליבה של הוצאות הצריכה האישית (PCE), שאינו כולל הוצאות מזון ואנרגיה, רשם ביולי עלייה של 0.25%. כמו כן, משרד המסחר האמריקאי, מדווח בימים האחרונים כי כלכלת ארה"ב צמחה ב-3% ברבעון השני. בזמן שהאינפלציה מתקררת, שוק העבודה האמריקאי מתחיל לגלות סימני חולשה, זה בא לידי ביטוי בשיעורי האבטלה שעלו ביולי מ-4.1% ל-4.3%. נתון נוסף שמעורר דאגה מגיע מכיוון משרד העבודה האמריקאי אשר הודיע כי מספר המשרות שהתווספו למשק בארה"ב בשנה שהסתיימה ב-31 במרץ 2024, היה פחות ביותר מ-800,000 מההערכות שפורסמו בדוחות. היחלשות בשוק התעסוקה האמריקאי היא סימן נוסף לפדרל ריזרב, כי עליו להמריץ את הכלכלה האמריקאית עם הפחתות ריבית.
גם פיצ' מורידה את דירוג האשראי של ישראל - מה המשמעויות ואיך זה ישפיע על הכיס שלכם?
לפני מספר שבועות התבשרנו שגם סוכנות הדירוג פיץ' החליטה על הורדת דירוג האשראי של ישראל, מרמה של A+ לרמה של A עם תחזית דירוג שלילית. קדמו לה מודי'ס ו-P&S. ההחלטות הללו הם בשורה רעה לציבור, שגם ככה טובע ביוקר המחיה ומתמודד עם אתגרי המלחמה בחזית הביטחונית והכלכלית. כעת הריבית על ההלוואות שנוטלת המדינה תהיה גבוהה יותר ותחייב אותה לגלגל את העלויות הללו בחזרה לציבור, בדמות העלאת מיסים וקיצוץ בתקצוב תשתיות. במקביל, אנו מתבשרים שהגרעון של ישראל עלה בכ-0.4% ב-12 החודשים האחרונים ועמד על כ-8.1%, שהינם כ-155.2 מיליארד שקלים.
מדינת ישראל נדרשת לשמור על דירוג השקעה, כלומר להישאר בקבוצת דירוגי ה-A כדי שגופים מוסדיים ברחבי העולם, ישקיעו באיגרות החוב שלה. כבר עכשיו נסחרות איגרות החוב של מדינת ישראל, בתשואה המשקפת דירוג בקבוצת BBB. כלומר על פי שוקי ההון, מדינת ישראל איבדה את דירוג ההשקעה שלה. אבל, ההחלטה עדיין נתונה בידי חברות הדירוג ועל משרד האוצר להציג תכנית כלכלית שתבלום את עליית הגירעון בכדי לשכנע אותם שלא להוריד את דירוג האשראי.
חלק מחברות הדירוג העניקו לישראל תחזית דירוג שלילית, כך שהמשמעות הוא שהדירוג צפוי לרדת שוב בשנה הקרובה, אלא אם המצב המאקרו כלכלי ישתנה באופן מהותי. מתי ריבית בנק ישראל צפויה לרדת? הכלכלנים בישראל מעריכים שזה יקרה רק ב-2025. האינפלציה הגבוהה בישראל שעומדת על 3.4% ב-12 החודשים האחרונים, לצד הגירעון הגבוה שעובר את ה-8%, מקשים מאוד על בנק ישראל ללכת בעקבות הפדרל ריזרב והבנק המרכזי באירופה ולהפחית את הריבית.
שוק הדיור מתעורר: שיא בביצועי המשכנתאות בישראל מאז 2022
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מחירי הדירות ממשיכים לעלות. במקביל, נתוני בנק ישראל מצביעים כי היקף ביצועי המשכנתאות ממשיך להתאושש מחדש ומרמז על המשך התאוששות שוק הדיור הישראלי. מצד אחד יש כאן בשורה חיובית ליציבותם של קבלנים שנהנים מרכישות של דירות חדשות. עם זאת, משקי הבית נוטלים משכנתאות בקצב גבוה יותר ובשיעורי מינוף גבוהים יותר. על פי ההערכות באוגוסט ניטלו משכנתאות בהיקף של 8 מיליארד שקל, זינוק של 27% לעומת הממוצע של 12 החודשים האחרונים. השיא החודשי של נטילת משכנתאות היה בחודש מרץ 2022, רגע לפני העלאות הריבית של בנק ישראל, אז נלקחו משכנתאות בהיקף של 13.4 מיליארד שקל.
בשורה התחתונה - הורדות הריבית ידחפו את שוקי המניות קדימה
הפחתות הריבית של הפדרל ריזרב, צפויות להפיח חיים מחודשים בוול סטריט, היא תעניק דחיפה לשוקי המניות, אך חשוב לזכור שהורדות ריבית הן לא מתכון מחייב לעליות. הפחתת ריבית יכולה לסייע לחברות מסורתיות המגייסות חוב, ואף להוזיל את עלויות המימון שלהן, וכן להגביר את התיאבון לסיכון למניות טכנולוגיה. עם זאת, נראה כי שוק המניות האמריקאי נסחר במכפילים שנחשבים היסטורית לגבוהים. שוק המניות בישראל מושפע מאוד מההתרחשויות בעזה ובלבנון וסביב שאלת עסקת החטופים. בשורות אופטימיות על חזרת החטופים וסיום המלחמה, יתרמו במישור המדיני והכלכלי כאחד. בשורות חיוביות מהזירה הביטחונית, יתרמו מאוד לשוק המניות המקומי ולהשפעה חיובית בהתאם על נתח חסכונות הציבור החשופים לבורסה בתל אביב. ביצועי מדדי חו"ל נכון ל-4.9.2024
הסקירה הינה אינפורמטיבית בלבד, ולא נועדה לשמש הצעה או שידול לקנות/להחזיק/למכור ני”ע ו/או נכסים פיננסיים כלשהם | הדעות המובאות בסקירה נכונות למועד פרסומה, והן עשויות להשתנות ללא שום הודעה נוספת | אין הסקירה מהווה ייעוץ/שיווק להשקעות והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הקורא ומתן ייעוץ מקצועי, לרבות ייעוץ מקצועי על ידי יועץ/משווק השקעות מוסמך, בהתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של הנמען | אין להעתיק, לצלם, להדפיס, לשכפל, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים, הן במישרין והן בעקיפין, את הסקירה ו/או כל חלק ממנה בכל דרך שהיא ללא הסכמה מראש ובכתב של ארביטראז'.